0 Items - 0.00  (0.00 kn)
  • Nema proizvoda u košarici.

Blog

Kako objesiti sliku

Kako objesiti sliku

Ono na što treba obraditi pažnju prilikom vješanja slika na zid jest odgovarajući razmak, kompoziciju, proporcije te odnos između boja. Najvažnije pravilo pri postavljanju slike jest da ona bude u razini očiju, odnosno pogleda. 150 cm je prosječna visina od poda. Naravno bitna je i veličina fotografije.

Kustosi u galerijama koriste se pravilom da se na visinu od 150 cm dodaje pola visine okvira slike od kojeg se zatim oduzme dio od ruba do točke vješanja. Za primjer uzmimo okvir koji ima 20 cm, a točka za vješanje 5 cm od okvira – trebamo zbrojiti 10 cm i 150 cm te oduzeti 5 cm. Za ovaj primjer visina vješanja je 155 centimetara od poda.

Preporučeno je da prije vješanja slika na zid, posložite slike kompozicijski na podu ispred zida te razmislite o kombinaciji različitih boja i uzoraka.

Sa stražnje strane slike objesite sliku na dva držača kako bi slika bila postavljena što ravnije i kako ne bi bila nakrivljena, a također ćete biti sigurni da je slika pravilno pričvršćena na zid.

Slika izgleda odlično u prostoru kada je pravilno postavljena. Na internetu možete pronaći puno inspirativnih primjera, a mi vam donosimo neke od njih. Prostori se mogu izvrsno dekorirati slikama, a pri tome je bitno paziti da slike na zidu budu postavljene s osjećajem za omjer i ravnotežu. Kada slike postavljate iznad ormarića, polica ili komoda pripazite da prostor između vizualno popunite.

 

 

Enter your keyword